Historien Vallensbæk Gymnastik blev startet i 1983 af Peter Møller og hans daværende hustru Vinnie Møller. Den 1. marts 1983 blev VG optaget i VI39. I runde tal har 45 mennesker haft bestyrelsesposter i de forgange år, og der har været omkring 100 instruktører. Alle har været med til at sætte deres præg på Vallensbæk Gymnastik.
Der er utrolig mange mærkedage i Vallensbæk Gymnastiks historie. To gange har foreningen modtaget Gunnar Nu prisen på Se & Hør. To gange har foreningen fået foreningsfaner fra Danmarks-samfundet. Allerede i 1985 afholdt foreningen i samarbejde med DGF, DM i kvindelig idrætsgymnastik, og i 1989 afholdt vi DM i Show-gymnastik (hvor vores kære Show Leaders selv nappede guldet).
De sidste enkeltstående mærkedage er den 20. august 1989, hvor vi prøvede at komme i Guiness rekordbog ved at samle verdens største Aerobichold. Vi blev i alt 854 deltagere, men manglede desværre små 200 i at blive foreviget i bogen. Desuden afholdt vi SM for Juniorer, Spring Rytme som blev afholdt i Vallensbæk, hvor Vallerinaerne kæmpede sig til sølvet. VG´s 20 års dag, den 30. marts 2003, blev fejret med en fin reception, gymnastikopvisning og medlemsfest.
En årlig tilbagevendende, og i høj grad elsket traditionsmærkedag, er Vestegnens Gymnastikdag, som er blevet afholdt hvert år i foreningens historie. En fantastisk dag med mere end 1.000 gymnaster og over 2.000 tilskuere i løbet af dagen!
Jette Lundgaard overtog i 1996 roret for Vallensbæk Gymnastik efter Peter Møller, og Jette er nuværende formand.
Foreningsånd
I en idrætsforening skal der være et godt foreningsfællesskab med en levende "foreningsånd". Det frie foreningsliv bygger på, at frivillige personer synes, det er sjovt og spændende at være aktive i foreningsarbejdet til gavn for andre. En gymnastikforening skal tilbyde aktiviteter til børn, unge og voksne, så det er muligt at dyrke lige præcis den form for gymnastik/motion, som den enkelte synes er dejlig og attraktiv på såvel motions-, konditions- og konkurrenceplan. Vallensbæk Gymnastik er i dag kendetegnende ved at have et rigt udbud af såvel børne, unge- som voksenaktiviteter.
Tilbuddene til børnene
er alsidige og med aktive instruktører og hjælpeinstruktører, der med stort engagement yder deres bedste og giver børnene mange dejlige træningstimer. Kunne vi skaffe flere instruktører – havde vi flere børnehold - det er bare en konstatering!
Konkurrencehold og Vallensbækpigerne
VG har målrettet arbejdet på igen at gøre os gældende i Spring Rytme, på konkurrenceplan for både Mini og Juniorer piger. Dygtige og aktive instruktører lægger mange kræfter i træningsaftener, træningsophold i weekender og konkurrencedeltagelse i hele landet. Fine medaljer af forskellig karat er vundet til såvel DM og SM – og holdene rykker fint opad i divisionerne.
I 2008 fik vi i HAL 2 etableret en springgrav. Det har været et stort ønske igennem mange år (når nu det ikke kunne blive til endnu en hal). Spring Rytme trænere og instruktører glæder sig over springgraven og kan nu øve de svære spring i eget regi.
Alle pigerne tilsammen udgør "Vallensbækpigerne", som i fællesskab giver et flot opvisningsprogram.
Tilbuddene til de voksne
- er ligeledes meget alsidige, og aktive og dygtige instruktører gør deres til, at vi år efter år kan tilbyde såvel de samme som nye aktiviteter. Dog er der ikke længere trængsel på alle holdene, til enkelte hold er der venteliste, og på øvrige hold er der plads til flere medlemmer!
Som nyere tiltag inden for de senere år, tilbyder vi nu også Løbehold og Stavgang.
Som det kan ses af ovenstående, har vi stort set de samme udbud af aktiviteter – og nyere tiltag, og alligevel er medlemstallet dalende (hvad det generelt er i idrætsforeningerne). Og hvad mon det så skyldes?
Der kan naturligvis være mange årsager, men èn er de kommercielle fitnesscentre, der faldbyder hinandens priser og går foreningslivet i bedene med aktiviteter, der langt hen ad vejen ligner de frivilligt ledede idrætsforeningers tilbud. Svært at hamle op med, både hvad angår lokaler, tilskud, faste tider, faciliteter o.s.v., men vi tror fuldt og fast på, at der er plads og behov for begge ”typer” af motionstilbud, og i ”foreningsdanmark” skal der meget mere til for at slå en forening som Vallensbæk Gymnastik ihjel.
Fremtidens forening - foreningens fremtid
Der skrives og tales meget i DGF og DGI – regi om: Fremtidens forening og specifikt også om "Gymnastikkens dilemmaer" … Og det er en kendsgerning, at det frivillige foreningsarbejde har svære kår – og selv om vi synes, at Vallensbæk Gymnastik er en både stor og sund forening, har bestyrelsen besluttet sig for at tage fat i problematikken – det er nu, vi skal tage hul på snakken om foreningens fremtid/fremtidens forening – så en ny platform kan støbes for gymnastikken!
Video om Vallensbæk Gymnastiks historie (25 års jubilæum)